"A Földről hallgattam meg az első csontroppanást, miután végignéztem az ősrobbanást. Az első házaknál én voltam a sár, voltam Leprás-király és másra éhező Káin. Tapasztaltam, mi Aphrodité valódi bája, Norbinak vagyok a ledobott kalóriája. Nem a Való Villából jöttem a való világra, voltam és még leszek önmagam - paródiája."

Időrend

1986 (1) 1989 (1) 1991 (3) 1992 (5) 1993 (1) 1994 (1) 1995 (2) 1996 (3) 1997 (1) 1998 (3) 1999 (3) 2000 (4) 2001 (5) 2002 (2) 2003 (3) 2004 (2) 2005 (2) 2006 (8) 2011 (18) 2014 (1) Címkefelhő

Olyan becsületes képe van, és megígérte hogy írni fog. Fizetek neki egy sört.

Facebook

kommentek

  • Vik%: Az elmúlt években - '14 -től - 3x olvastam ez a blogot végig. Főképp életem nehezebb idején, hogy ... (2023.04.11. 10:44) A nullánál is kevesebb
  • Dr. Kix: @Lotterfeld Boholy: hiányzol (2022.07.30. 23:59) Midlife Crisis
  • Dr. Kix: Igény pedig volna, mielőtt mi is otthonba kerülünk: index.hu/mindekozben/poszt/2019/04/21/hogy_mi_... (2019.04.21. 23:49) Midlife Crisis
  • whale: @Mclaurin: Pontosan. Valszeg pont ezen sérült be a szerző, hogy élete főműve, tádáááámmm......az é... (2018.12.10. 01:49) Midlife Crisis
  • Mclaurin: Így sok év után gondoltam kicsit beleolvasok az elejébe. Úgy beszippantott, hogy végigolvastam (az... (2018.04.30. 23:01) Midlife Crisis
  • Utolsó 20

Networked Blogs

Lotterfeld Boholy

2010.01.31. 15:57 Lotterfeld Boholy

nyócker

Címkék: 1989

1989, Budapest. Tizenhat éves vagyok.

Nyolcvankilencben elköltöztünk a Práter utcába, és még ugyanabban az évben elkaptam valami vesegyulladás-szerű betegséget. Arra ébredtem egy reggel, hogy kétszeresére dagadt a fejem, bezöldültem, szóval mindenféle smink nélkül szerepelhettem volna az X-aktákban. Egy hónapig feküdtem a kórházban, és otthon kellett maradnom még hat hetet. Tavasszal történt az eset, az osztályfőnököm pedig alkut ajánlott: Hagyjam ki az év további részét, megbuktatnak két tantárgyból, és ha lepótvizsgázom, nem kell ismételnem.

A gimi nem jött össze, mert hatodiktól folyamatosan romlottak a jegyeim, és csak valami szakmunkásképzőre volt esélyem. Laci oltogatott, hogy menjek el kőművesnek, de az egyik osztálytársam tanácsára inkább autószerelőnek jelentkeztem. Az iskola viszont későn küldte ki az értesítést, és lemaradtam a felvételiről. Ami tiszta szerencse, mert utólag kiderült, hogy a kérdések nagy részére nem tudtam volna válaszolni, viszont fellebbeztünk a csúszásra hivatkozva, és végül bejutottam.

Áprilistól augusztusig nem volt semmi dolgom, csak csavarogtam a környéken. Itt jönne az a szöveg, hogy véletlenül rossz társaságba keveredtem, de aki ismeri a Práter-Kisfaludy-Nap utca Bermuda háromszöget, az tisztában van vele, hogy másra esélyem se volt. A jófiúk nem errefelé laknak. A betörő, autótolvaj, és lányfuttató megbecsült, polgári foglalkozásnak számított arrafelé. A koncentrált bűnözés mintha leszakította volna Budapestről a nyolcadik kerületet, és áthelyezte egy párhuzamos univerzumba, ahol a pénzen, és az aktuális balhé megúszásán kívül semmi sem számít. A nyóckerbe nem jutott el a rendszerváltás izgalma, nem vettünk részt a demonstrációkon, nem olvastunk könyveket, nem jártunk koncertekre, csak üldögéltünk a Corvin mozi mögötti játszótér padjain, és tervezgettük a jövőt:

betörő leszel, s orgazda
kocsikat feltörő sumák
látod, beviszik apukát
bevisznek téged is, kis balázs

A hierarchia legalján mi voltunk, 15-16 évesek. Tátott szájjal hallgattuk a "nagyok" történeteit, akik már voltak betörni, fél perc alatt kinyitottak bármilyen kocsit, és megjárták a börtönt is. A nyóckerben komolyan veszik az utánpótlás kérdést, ezért elmagyarázták nekünk, hogyan kell egy ajtót felfeszíteni, mivel lehet elterelni a lakók figyelmét, sőt pontos instrukciókat kaptunk arra az esetre is, ha lebukunk és bevisznek a rendőrségre. Mivel tapasztalatlanok voltunk és majrésok, a profik nem vittek ki minket a terepre, hiába kértük őket. Megvárták, amíg magunktól megcsinálunk néhány stiklit, és ha jól sült el a dolog, bevontak néhány kisebb üzletbe. A bűnözőknél teljesen úgy működik a szamárlétra, mint egy multinacionális vállalatnál.

Én úgy kerültem be a társaságba, hogy összejöttem Beával, akire igényt tartott Sanyi, az egyik wannabe gengszter is, és kihívott a Corvinhoz verekedni. Miatta nem nagyon voltam begyulladva, mert egy súlycsoportban mozogtunk, és akkor én versenyszerűen cselgáncsoztam is, de kicsit aggasztott, hogy a közönség kizárólag az ő drukkereiből áll. Nem akartam bántani, ezért óvatosan letettem a földre, kifordítottam a karját és megkérdeztem, hogy elég volt-e ennyi? Sanyi bólintott, hogy igen, erre elengedtem és nekiálltam befűzni a cipőmet. Ekkor lendületből fejbe rúgott és szanaszét tört az orrom. Időm se volt elküldeni a kurva anyjába, mert a haverjai nekiugrottak és pépesre verték, aztán odaállították elém, hogy kérjen bocsánatot. Bea miatt egyébként még kétszer kellett verekednem, de akkor már óvatosabb voltam: Úgy vittem le a delikvenst a földre, hogy fájjon neki, és egy pillanatra sem fordítottam hátat.

A cigánybűnözésről olyan emberek beszélnek és próbálnak megoldást találni, akik nem éltek veszélyes környéken, nem látták, hogy működik a mechanizmus. A romákat zsigerből zárja ki a társadalom, gettókba szorítja őket az ellenszenv. Külön világban élnek, ahol mindenki szabad préda, aki nem tartozik közéjük. A rendőrséget pedig nem tisztelik, csak tartanak tőle, mint bármelyik ellenségüktől. A probléma egyébként nem vezethető vissza a bőrszínre, mert a nyóckerben a magyarok és cigányok vegyes csapatokat alkotnak. Kastázni (zsebelni) például lehetetlen magyar takaróember nélkül, mert a romákra túlságosan figyelnek az utasok a tömött villamoson.

Az ember úgy tanul, hogy lemásolja a mintákat, amiket maga körül lát. Ha egy gyerek gettóban nő fel, hiába mondod neki, hogy érdemes tanulni, dolgozni, becsületesen boldogulni az életben. Nem fogja érteni, miről beszélsz, mert nem tudja összeegyeztetni azzal a rendszerrel, amit ő működőképesnek gondol. Laci például hobbiszinten ütötte az embereket az utcán. Ha valaki csúnyán nézett rá, egyszerűen szájba verte. Én pedig iszonyú büszke voltam rá, hogy ennyire vagány, és nagyon sok időbe telt, amíg megértettem, hogy egy komplexusokkal terhelt primitív barom, semmi más.

Képzeld el, hogy a város egy kerületéből eltünteted a szülőket, csak a gyerekek maradnak ott. Mi történik akkor? Az iskolát messze elkerülik, csavarognak, játsszanak, verekednek, és lopnak a közértből. A cigányok gyerektársadalomban élnek generációk óta, és már nem számít, ki tehet erről. Nem tudják megoldani a saját problémáikat, mert nincsenek közöttük felnőttek. Olyan, hogy roma elit, gyakorlatilag nem létezik. A száztagú cigányzenekarral, a népművészettel, meg a színészekkel egyáltalán nincsenek kisegítve, mert csak azokon a területeken nyújtanak kiemelkedőt, ahol ez eleve megszokott tőlük. Amerikában most azért van színesbőrű elnök, mert a feketék egy része letette a tam-tam dobot és ügyvédnek, orvosnak, vagy közgazdásznak tanult. Erre lenne itt is szükség.

Egész nyáron hergeltük egymást, hogy kéne már valami igazi nagy balhét csinálni, de valahogy mindig találtunk kifogást, és csak üldögéltünk tovább a játszótéren. Persze az egész Kisfaludy utca rajtunk röhögött, hogy milyen kis gyíkok vagyunk, hát nem volt mit tenni, elindultunk egy este kocsit feltörni. A Sanyi hozott magával porcelándarabokat, mert valakitől úgy hallotta, ezeket csak rá kell dobni az oldalüvegre, és hangtalanul betörik. Megpróbáltuk, nem jött össze. Már éppen indultunk volna hazafelé, amikor a Csoresz nevű haverom kiszúrt egy Wartburgot, amit elfelejtett bezárni a tulaj, és az anyósülésen hagyta a táskáját. Nosza, hárman figyelő pozíciót vettünk fel, Csoresz felrántotta az ajtót, és már rohantunk is a legközelebbi kapualjba. Hatezer forintot zsákmányoltunk, amit másnap el is vertünk a Vidámparkban.

Csoresszel ezután kétszemélyes csapatot alkottunk, és elhatároztuk, hogy profi betörővé képezzük magunkat. Kifosztottunk néhány pincét és biciklitárolót, de lakásba nem mertünk bemenni. Aztán egy nap átjött és közölte, hogy tud egy tuti tippet. Budajenőn meghalt a nagyanyja, és amíg tart az örökösödési eljárás, nem nyúlnak semmihez. Bizonygatta, hogy rengeteg pénze van az öregasszonynak, és azt is tudja, hol rejtegeti. A szántóföldek felől közelítettük meg a házat, de nem mertük az ajtót bántani, mert mindkét szomszédnál égett a villany. A padlásra viszont sikeresen feljutottunk, és egy csavarhúzóval kibontottuk a födémet (vályogházaknál ez simán megoldható), majd bemásztunk a konyhába. Itt találtunk százhatvan forintot egy befőttesüvegben. Ekkor már üvöltött az utcában az összes kutya, úgyhogy nem kutakodtunk tovább. A pénzből futotta buszjegyre hazafelé, és belefért még két hamburger a Boráros téren.

A következő akciónkat szilveszter éjjel hajtottuk végre. Magunkhoz vettünk egy pajszert, és körülnéztünk a Rózsadombon. Egy sarokház nagyon szimpatikusnak tűnt, mert nem égett mellette az utcai láma, és tele volt bokrokkal a kert. Egy nyitott ablakon lemásztunk a pincébe, és legalább fél óráig feszegettük a lakásba vezető vasajtót, amíg engedett. Ahogy bent voltunk, kicsit alábbhagyott a gyomrunkban a pánik, és a lehetőségekhez képest nyugodtan szétrámoltunk mindent. Pénzt, vagy aranyat egyáltalán nem találtunk, azt meg tudtuk jól, hogy műszaki cikkeket nem érdemes lopni. Alkohol viszont volt bőven, egy nagy táskát telepakoltunk vodkával meg ginnel, éjfél után pedig biztonságban és boldogan hánytuk össze Sanyi anyjának lakását.

Az eset után néhány héttel Laci közölte, hogy vidékre költözünk egy Beloiannisz nevű görög faluba. Ez elég vegyes érzéseket váltott ki belőlem, mert a társaságomat sajnáltam nagyon, de azzal is tisztában voltam, hogy ha így folytatjuk, lebukunk előbb-utóbb. Ebben igazam is lett, mert amikor tavasszal visszajöttem látogatóba, senkit sem találtam a Corvin mozi mögött. Felcsöngettem Csoreszhez, és elmesélte a nővére, hogy a Gyorskocsi utcai börtönben van épp a többiekkel együtt. Hónapokig rettegtem utána, hogy mikor jönnek értem a rendőrök, de nem kevertek bele semmibe.

Ezt megúsztam.

Következő: Hogyan vesztettem el? >>
     << Előző: A séta
         << Legeleje: Fontos dolgok

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boholy.blog.hu/api/trackback/id/tr831717208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antifaszok Réme 2010.01.31. 20:38:25

A hangácsiak vegyenek körül, mint tegnap azt a kettőt...

Mike36 2010.01.31. 20:41:25

De most már nem bűnözésből élsz ugye? mondjuk hülye lennél ha megmondanád

bjela szila 2010.01.31. 21:04:50

Ha nem irodalmi alkotásnak , hanem tényközlésnek szántad , akkor a klasszikus white trash életformából sikerült kiszakadnod . Gratulálok hozzá , írástudóként hass a tesókra ...

hipokrita 2010.01.31. 21:14:39

ez érdekes és elgondolkodtató volt
az első bejegyzés szerint valós élmények
de hogy lehet ezután megemberesedni?
várjuk a folytatást.

gerarda 2010.01.31. 21:22:50

határozottan tetszett.Lehet belőle tanulni.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2010.01.31. 21:28:34

@Mike36: blog első posztját olvasd el. abban benne van, hogy miből élek.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.01.31. 21:53:29

folytatást, folytatást!

A puncsolást félretéve: nekem szerencsém (?) volt, én egy rendezett család későn jött egykéjeként nőttem fel, talán túlzottan is búra alatt; de azért persze nekem is, mint minden egészséges egyedfejlődésű fiúnak megvoltak a gáz haverjaim (szerencsére ma is), 16-17 éves koromtól jól kijöttem a vagányokkal, talán pont azért, mert ványadt, madárcsontú koravén majom voltam vastag szemüveggel (azóta ványadt majom vagyok szemüveg nélkül. A koravénségről nem tudok nyilatkozni.)

mokas_gizi 2010.01.31. 22:26:16

"A cigánybűnözésről olyan emberek beszélnek és próbálnak megoldást találni, akik nem éltek veszélyes környéken..."

Ezzel a mondattal sokat elmondtál a valóságról...

A másik poén:
Ha a "nem létező" "roma" bűnözésről beszél valaki akkor azonnal "Náci" vagy "Rasszista" lesz...

Poénos ország a miénk...

átlátó 2010.01.31. 23:00:13

Vannak dolgok amik érdekelnek a "nyóckerben" a cigányok nem azok. Már nem. Endlösung.

Fiorella Fitzpatrick · http://fiorellafitzpatrick.wordpress.com/ 2010.01.31. 23:00:57

szerintem a négerek és a romák között annyi különbség azért van, hogy előbbiek - bármekkora jóindulattal is vagyunk az utóbbiak iránt - abszolút hozzá vannak és voltak is mindig szokva a munkához (gondoljunk csak a rabszolgaságra), ezzel szemben a romák gyakorlatilag semmittevéssel tengetik az életüket, és ez a probléma igazi gyökere, mert a gyerekek is azt látják, hogy munka nélkül is el lehet lenni valahogy. Ráadásul meg is elégszenek ezzel a valahoggyal, nem is vágynak többre.

Mindezt azzal együtt mondom, hogy a fóti gyermekváros falai mögött nevelkedve (anyukám ott volt nevelő) elég sok cigány srácot ismertem és nagyon jóban is voltam velük, ők jártak értem az iskolába :)... szóval semmi bajom velük, de azért vannak bizonyos tulajdonságuk, amik sajnos, ha tetszik, ha nem, de a romák 80%-ára jellemző - persze sosem szabad elfeledkezni a maradék 20-ról...

Janovszki Zsolt 2010.01.31. 23:12:07

nagyon jó kis post. ott születtem, oda jártam suliba, valid.
Zs

nyekk 2010.01.31. 23:44:51

Szép történet.
A tanulság az lenne, hogy ha pofán vág valaki, vagy kirabol a nyóckerben, akkor legyek toleráns, megértő? A sanyarú gyermek, és fiatalkorára való tekintettel.
Nekem csak a rajzfilmen tetszett ez a világ. A valóságban egyáltalán nem. Meg az sem, ha bűnözőkkel lebratyizunk.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.01. 00:36:53

grat, jó írás
bár a tanulság hiányzik
:)

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2010.02.01. 00:56:05

Szóval Sanyi felelős a védjegyszerű orrszerkezetedért!

vrana 2010.02.01. 01:05:17

"Itt találtunk százhatvan forintot egy befőttesüvegben. ... A pénzből futotta buszjegyre hazafelé, és belefért még két hamburger a Boráros téren."
Mikor volt ez? Még a Kádár alatt? Ma a tízszereséből se jönne ki.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2010.02.01. 01:29:13

@Lesley: a tanulság az itt több szinten és nem egy posztból levezethetően fog jelentkezni. legalábbis remélem:)

Irodai Patkany · http://officespace.blog.hu 2010.02.01. 01:48:53

Zsír zsír zsír, fasza poszt! Minden respect.

mokas_gizi 2010.02.01. 03:51:36

@Fiorella Fitzpatrick:

Pár évtized ha minden így halad és ők lesznek a többség...de ki fogja a többséget eltartani...?
Mert most MI tartjuk el őket...!!!
/Tisztelet annak a 20% ,bár szerintem 20% az erős túlzás sajnos.../

borzzz 2010.02.01. 04:06:05

Nem mondom, hogy irreális a poszt, csak mindenképp azt példázza, hogy a lét határozza meg a tudatot. A nyóc elég színes környék (nyugdíjasok, kisegzisztenciák, régivágású, bár nem a legjobb módú polgári réteg, a romák mellett sok a kínai és az arab is, a lumpenek közt elég jelentős a white trash aránya.
Ami a cigányokat illeti, tán itt figyellhető meg a legjobban a rétegzettségük: lehet, hogy az én nézőpontom is szelektív, de közel annyi dolgos, kínosan becsületes és tiszta családdal találkoztam, mint olyannal, akire ráillenek a klasszikus cigány sztereotípiák (hangos, mocskos, lusta, antiszociális). A csapda a következő: adott egy négyemeletes bérház mondjuk hat roma családdal; ha ebből 4 vagy 5 normális, az oké, a lakók nem foglalkoznak velük, de a másik 1-2 (ami épp elég ahhoz, hogy mermérgezze egy egész ház életét!) lesz az etalon, mert ők olyanok, amilyennek a cigánynak "lennie kell".
Abba meg bele sem merek gondolkodni, mi van azokon a településeken, ahol az utóbbi típus van többségben.
Bő lére eresztettem, bocs, csak annyit akartam, hogy te egy szubkultúrát írtál le, amúgy hitelesen és érzékletesen. Olvasni foglak.

sice 2010.02.01. 04:06:52

Ügyes vagy,és sallangmentes. Ok. Írj.

sice 2010.02.01. 04:07:40

Ügyes vagy,és sallangmentes. Ok. Írj.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.01. 04:36:04

Jo ez a blog.
Az eletrol szol.

@sice: Latom masnak is szarakszik a blog motor.

Lopez 630310 · http://seifcallcenter.mindenkilapja.hu 2010.02.01. 06:47:55

"A cigánybűnözésről olyan emberek beszélnek és próbálnak megoldást találni, akik nem éltek veszélyes környéken..."

Ezzel a mondattal sokat elmondtál a valóságról...
---------------------
2000-2009 között én is laktam a Nyóckerben. Mint újságíró, eléggé sokat foglalkoztam a témával, de kaptam érte hideget-meleget. Persze olyanoktól, akik még nyomokban sem ismerik mi újság arrafelé.

McLaurin 2010.02.01. 07:08:09

Ez tényleg jó, csak így tovább!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.01. 07:50:36

Ludditákat a nyóckerben hallotta melőször. Simán jók :)

@borzzz: Cigány kérdésben nagyon hasonló a tapasztalatunk. 10%-kal van gond mégis egy kalap alá veszik mind.Csak Én nem 8. ker-ben tapasztalom ezt hanem vidéken, Heves megyében
Persze vannak pici faluk ahol az a kép a valós amitől tartasz...

hááááát 2010.02.01. 07:54:06

@Lotterfeld Boholy: 33 év Köris utca.KB hasonló élet.Én egy rendör miatt lettem "normális" ember.Kiváncsi vagyok a sztorid folytatására.Egyébként grt!!!!!

papamaci1 2010.02.01. 07:58:02

"Az eset után néhány héttel Laci közölte, hogy vidékre költözünk egy Beloiannisz nevű görög faluba."

Na az se a Rózsadomb. Ahova ha pajszerral mész, tutkó lekapnak az őrző-védők. Még '89-ben is....Úgyhogy szemléljük kritikusan az irodalmi művet....

Picsasereghajtó 2010.02.01. 08:25:45

"Hatezer forintot zsákmányoltunk, amit másnap el is vertünk a Vidámparkban."

Ezt hívják megélhetési bűnözésnek? Atomot a nyóckerre.

kikakl 2010.02.01. 08:49:01

SEMMI KÜLÖNÖS CSAK A NATUR VALÓSÁG!!!!MAGAM IS VOLTAM ÁGYRA JÁRÓ A PRÁTER UTCÁBA JÓL ISMEREM ŐKET.MEGVAN OTT MINDENKI KENVE EGY KICSIT--HISZITEK VAGY SEM VAN OTT NAGYONSOK /SZEGÉNY /RENDES / VAGÁNY /EMBER IS.NAGYON TETSZIK A SZÖVEG-IRJ-MÉGSOKAT IMÁDOM A SZÖVEGED.VEVŐ VAGYOK RÁ..

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2010.02.01. 09:10:39

Nem tudom hogyan kerültél hozzám, de jól tetted.
Visszavittél egy korábbi világba.
Igaz én a már benn ülőket ismertem, sokat tanultam tőlük. Felkészített sokmindenre.
És az is igaz, hogy mások voltak pl odabenn az arányok mint manapság. Cigány- magyar viszonyra gondolok.
Jól írsz, könnyen, szinte gondolkodás nélkül, s ettől hiteles számomra.
Azért talán jobb, hogy nem ismerted meg a benti világot.
Amit a Corcin-közi menetről írtál, hát az odabenn mindennapos volt. Mint az állatvilágban. Meg kellett küzdeni a helyekért nap, mint nap, különben...
És nem Tököl, korábbi, ahol se fűtés sem orvos, se semmi és éjjel nappal nyitva az ablak az ágyad felett.
Szóval Sátoraljaujhely
Írtam erről a Majomember húsa címmel.
Ez volt a reklám helye.
Sok okos szarházi pofájába nyomnám a szövegedet, akik mindenféle tanulmányokért felmarkolják a zsét, jól élnek belőle és röhögnek utána. Na ennyit.
Insz...

Fiorella Fitzpatrick · http://fiorellafitzpatrick.wordpress.com/ 2010.02.01. 09:48:22

@mokas_gizi: nem akartam idekeverni a romakérdést, csak leírtam pár dolgot, ami eszembe jutott - mostanában nagyon fel vannak borzolva a kedélyek ezügyben, normálisan már nem is lehet erről a témáról beszélgetni. Talán nem is kellett volna felhoznom, és lehet hogy félreérthető is voltam, mert személyesen semmi bajom a romákkal, igazából marhára nem érdekel, kinek mennyire pigmentált a bőre.

úgyhogy hagyjuk is szabadon a terepet a nyóckeres élményeknek :)

Panzer 2010.02.01. 15:07:44

Jol irsz, ne hagyd abba.

Udv a hetkerbol,
Panzer

nabazzmeg 2010.02.01. 16:02:10

csak ismételni tudom a többieket: jó a stílusod, könnyeden fogalmazol, jó a dramaturgia, olvasni foglak én is.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2010.02.01. 16:23:49

köszi-köszi, szevasztok!:) a rózsadombi dolog felvetőjének igaza lehet egyébként, mert már akkor is volt arrafelé biztonsági szolgálat, és elkaptak volna, ahogy gyanúsan sündörgünk. az lehetett a hiba, hogy mindenre már nem emlékszem pontosan. buda egy kertvárosi részén történt az ügy, az biztos.
süti beállítások módosítása